Alle webshops
Klantenservice
Sluiten

Categorieën

Filters

    Wat kan je allemaal met een kabeldetector voor in de grond?

    De basis van een kabeldetector zit eigenlijk al in de naam. Het detecteren van een kabel. Wel is er een voorwaarde waaraan moet worden voldaan. Zo moet de te detecteren kabel of leiding gemaakt zijn van een geleidende metaal zoals bijvoorbeeld koper of ijzer. Wanneer de kabel of leiding van een geleidend metaal is gemaakt kan deze theoretisch gedetecteerd worden. Een kabeldetector zal nooit het geleidende metaal zelf kunnen detecteren. De kabeldetector zal altijd een aanwezig signaal detecteren. Dit kan een Radiosignaal zijn maar kan ook een magnetisch veld zijn omdat het bijvoorbeeld een stroomkabel is waar stroom op staat en spanning afname is. Wat ook altijd nog mogelijk is bij deze kabels en leidingen is om ze te voorzien van een eigen signaal wat is gegenereerd door bijvoorbeeld een signaalgenerator.

    Vermijden

    Het vermijden van kabels en leidingen is één van de belangrijkste taken van een kabeldetector. Wanneer er in de grond gewerkt moet worden is het natuurlijk goed om te weten wat er zich in de grond bevind. Vervelend is natuurlijk om tijdens grondwerkzaamheden kabels of leidingen te beschadigen. Dit kost onnodig veel tijd en geld. Maar nog veel belangrijker, het kan ook gevaarlijk zijn en resulteren in letsel. Wanneer een stroomkabel kapot gegraven wordt kan dit resulteren in een explosie door een kortingsluiting. Door het gebruik van kabeldetectoren kan dit voorkomen worden. Wanneer er werkzaamheden in de grond plaats moeten vinden is het dus belangrijk om te weten of zich daar niets in de grond bevindt en is het dus belangrijk om kabels en leidingen te vermijden. Door simpelweg de locatie waar gegraven moet worden na te lopen met een detector kan snel en direct gezien worden of er kabels en leidingen in de grond aanwezig zijn die gemaakt zijn van een geleidend metaal. Een stroomkabel of zelfs hoogspanningskabel zal dus dit gedetecteerd worden. 

    Lokaliseren

    In veel gevallen wordt er door middel van een KLIC melding een kaart opgevraagd en kan daarop de locatie kabels en leidingen afgelezen worden. Elke vakman weet inmiddels dat deze kaarten niet altijd betrouwbaar zijn. Een combinatie van een kaart en de detector is dus perfect. Aan de hand van de kaart weet men welke kabels en leidingen aanwezig moeten zijn. Met de kabeldetector kan dit gecontroleerd worden. Wanneer graaf of grond werkzaamheden op een specifieke plaats gedaan moeten worden is het dus slim om te controleren met een detector of de gegevens op de kaart kloppen. Met de detector kunnen deze kabels en leidingen gemakkelijk worden gelokaliseerd. Wanneer bovenop een bestaand tracé gewerkt moet worden kan dit dus erg handig zijn. Ook bij het werken in een bestaat tracé is het natuurlijk van belang dat de juiste plek bepaald is. Zelf wanneer direct naast een bestaand tracé gewerkt moet worden is het handig om met de detector het bestaande tracé te lokaliseren zodat deze niet geraakt word. 

    Volgen

    Het volgen van een kabel of leiding is handig wanneer geen kaart beschikbaar is. Helaas gebeurd het vaak dat een opdrachtgever of klant geen idee heeft waar de kabels of leidingen liggen maar wel weten dat ze aanwezig zijn. In dit soort gevallen bied een kabeldetector uitkomst. In veel gevallen komen kabels en leidingen bij elkaar of van één specifiek punt af. Dit kan bijvoorbeeld een meterkast of verdeelkast zijn. Vanaf dat punt kunnen kabels en leidingen gevolgd worden. Door middel van optionele accessoires zoals een lichtnetaansluiting kan een signaal van een signaalgenerator wordt overgebracht via het stopcontact in de meterkast. Hierdoor komt het signaal op elke kabel of leiding van een geleidend metaal. Hierdoor kunnen deze kabels en leidingen rondom een huis of een pand gemakkelijk gedetecteerd worden. Op deze manier is het dan weer mogelijk ze te markeren door middel van bijvoorbeeld markeerspray. Hierdoor ontstaat een totaal beeld van de kabels en leidingen die in de grond zitten. Wanneer deze zijn gevolg en gemarkeerd is het zelf mogelijk om ze direct in te tekenen voor een volgende keer. Een andere manier van volgen is door middel van het direct aansluiten van een signaalgenerator op een kabel of leiding. Wanneer de lage frequentie van bijvoorbeeld 512Hz gebruikt wordt zal het signaal zeer moeizaam overslaan op andere kabels en leidingen. Hierdoor blijft dat signaal op één specifieke kabel en kan die specifieke kabel gevolgd worden.

    Onderscheiden

    Het onderscheiden van kabels en leidingen is normaal gesproken niet mogelijk. Een kabeldetector detecteert namelijk nooit de kabel of leiding zelf maar een signaal wat aanwezig is op de kabel of zelf is gegenereerd en op de kabel of leiding overgebracht is. Hierdoor is het erg lastig voor een detector om onderscheid te maken tussen verschillende leidingen en kabels. Wel zijn er een aantal manier om toch onderscheid te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorkomen van gevaarlijke situaties zoals stroomkabels. Door te wisselen tussen verschillende zoekstanden kan bijvoorbeeld een stroomkabel worden gedetecteerd. Door in de stroomstand te zoeken word met de detector gezocht naar een magnetisch veld van een stroomkabel waar stroomafname is. Op dezelfde manier is te controleren of de gedetecteerde kabel of leiding er één is waar stroom op staat. Let wel op, de detector zal deze enkel vinden in de stroomstand wanneer er ook stroom afname is. Een andere manier is om te werken in combinatie met een signaalgenerator. In een verdeelkast of op een locatie waar een kabel of leiding loot ligt kan met de generator een signaal direct op die kabel gezet worden. Wanneer gebruik wordt gemaakt van de lage frequenties zoals bijvoorbeeld 640Hz en 512Hz zal het signaal op die specifieke kabel of leiding blijven. Dit signaal zal niet overspringen op andere kabels en leidingen. Wanneer deze specifieke kabel dar terug gevonden moet worden is dat vrij eenvoudig. Door het wisselen tussen de zoekstanden kan onderscheid gemaakt worden tussen de kabel of leiding waar dat signaal op staat of de kabels en leidingen waar dat niet het geval is. 

    Identificeren

    Een veel voorkomende vraag is of kabels en leidingen te identificeren zijn. Het antwoord is helaas complex. Helaas kan een detector zelf maar beperkt onderscheid maken in kabels of leidingen. Door middel van het gebruik van de stroomstand kan onderscheid gemaakt worden tussen kabels die stroom voerend zijn en waar spanning afname is en kabels waar dat niet het geval is. Helaas brengt dat de lastigheid met zich mee dat wanneer een kabel wel onder stroom staat maar er geen afname is omdat bijvoorbeeld de lampen niet aan staan de detector deze kabel niet zal detecteren en dus niet kan identificeren als een stroom voerende kabel. Wel kan natuurlijk gemakkelijk onderscheid gemaakt worden tussen een datakabel die onder het trottoir loopt en een hoofd stroomkabel. Voor verdere directe identificering van kabels en leidingen is er weinig mogelijk. Wel is het natuurlijk mogelijk om in combinatie met bijvoorbeeld een Klic-melding kaart een specifieke kabel of leiding te gaan zoeken. Wanneer deze is gevonden kan i.c.m. een signaalgenerator een signaal op deze specifieke kabel of leiding gezet worden. Hiermee kan verder in het tracé diezelfde kabel of leiding worden geïdentificeerd.  

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking