Alle webshops
Klantenservice
Sluiten

Categorieën

Filters

  De functies van een kabeldetector.

  Een kabeldetector heeft verschillen standen om kabels en leidingen te kunnen detecteren. Elke stand heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Voor bijna alle kabeldetectoren geldt dat ze voorzien zijn van 4 verschillende zoekstanden. De Automodus, Radiomodus, Stroommodus en de Generatormodus zijn de vier verschillende standen waarin kabeldetectoren kunnen worden ingesteld. Lees hieronder wat welke stand doet en waar deze voor gebruikt kan worden. 

  Radio stand (Zend modus)

  In de radio stand kan de kabeldetector kabels en leidingen detecteren die voorzien zijn van het radiosignaal wat in de lucht aanwezig is. Dit is het radiosignaal wat door de radioantennes wordt geproduceerd. Hiernaar luisteren wij radio. Dit signaal verspreid zich niet alleen door de lucht maar wordt ook automatisch over gebracht op ondergrondse kabels en leidingen die van een geleidend metaal zijn gemaakt. In deze stand kan een groot deel van de kabels en leidingen worden gedetecteerd. De detectiemogelijkheid is daarmee wel altijd afhankelijk van het aanwezige radiosignaal op de kabel of leiding. Omdat helaas niet overal dat signaal (goed) aanwezig is kan het zijn dat de detector is deze modus geen kabel of leiding kan detecteren maar er wel degelijk een kabel of leiding aanwezig is. Door deze signaalsoort zal ook de nauwkeurigheid van de detector niet optimaal zijn. Dit heeft onder andere te maken met de sterkte van het signaal en de aanwezigheid van het signaal. De kabeldetector detecteert in de radio stand het radiosignaal van 15 kHz tot 60 kHz. 

  Stroom stand (Power mode)

  In de stroom stand detecteert een kabeldetector kabels en leidingen waar spanning op staat en stroomafname is. Door de stroom afname ontstaat een magnetisch veld wat te detecteren is door een detector. Een kabel of leiding is in deze stand dus enkel te lokaliseren wanneer er een magnetisch veld aanwezig is. Wanneer in een lichtnetwerk tussen lantarenpalen de kabels gedetecteerd moeten worden zal de kabeldetector enkel kabels kunnen detecteren in deze stand wanneer de lantarenpalen aan staan. Staan deze uit, zal in deze stand geen detectie mogelijk zijn en zal de kabeldetector dus geen kabels vinden. 

  Generator stand (signaalgenerator modus, transmitter modus)

  De generator stand wordt altijd gebruikt in combinatie met een generator of sonde. In de generator stand kan een selectie gemaakt worden van een zelf gegenereerd signaal. Dit signaal kan worden gegenereerd door bijvoorbeeld een signaalgenerator of een sonde. Dit specifieke signaal is speciaal ontwikkeld voor het detecteren met een kabeldetector. De detector kan dit signaal makkelijk detecteren en met de juiste kabeldetector kan zelf een diepte-indicatie gegeven worden. Het geoptimaliseerde signaal zorgt er tevens voor dat de detector zo nauwkeurig mogelijk kan meten en lokaliseren. Er zijn verschillende signaal frequenties die gegenereerd kunnen worden. Elke frequentie heeft zijn eigen kenmerken. De meest voorkomende frequenties zijn 131 kHz, 33 kHz, 8kHz, 640 Hz en 512 Hz. Deze frequenties kunnen worden gegenereerd door een signaalgenerator of door een sonde. Met een signaalgenerator kan het signaal worden overgebracht op een kabel of leiding. Dit kan op verschillende manieren. Een sonde is vaak voorzien van een batterij die ervoor zorgt dat deze onafhankelijk van een signaalgenerator een signaal kan genereren. Een sonde is vaak verkrijgbaar in één van de bovenstaande frequenties. 

  Auto stand (Avoidence mode)

  De auto stand is een combinatie van twee verschillende standen van de kabeldetector. In deze auto stand worden de radio stand en de generator stand gecombineerd en tegelijkertijd uitgevoerd. De kabeldetector zal dus zowel signalen van de signaalgenerator detecteren als radiosignalen. Dit kan erg handig zijn als er veel kabels en leidingen in de grond aanwezig zijn. Met deze stand kunnen kabels en leidingen het beste gelokaliseerd worden om ze te kunnen vermijden. 

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking