Alle webshops
Klantenservice
Sluiten

Categorieën

Filters

  Hoe werkt een kabeldetector?

  In de basis werkt een kabeldetector vrij simpel. Een kabeldetector is een apparaat die namelijk een signaal of magnetisch veld kan detecteren. Dit kan een signaal zijn wat al aanwezig is of een gegenereerd signaal. Door de hoogwaardige antennes die in een detector zitten kan deze dit soort signalen detecteren. Hierdoor kan de kabel of leiding waarop dat signaal aanwezig is gelokaliseerd worden. 

  Welke kabels en leidingen kan een detector detecteren?
  Om een kabel of leiding te kunnen detecteren moet de kabel of leiding van een geleidend metaal zijn. Dus niet materiaal maar echt metaal. Denk hieraan aan bijvoorbeeld koper of staal. Het geleidende metaal is namelijk noodzakelijk bij het geleiden van het aanwezige of geproduceerde signaal.

  Kan een loze leiding, hemelwaterafvoer of riolering gedetecteerd worden? 
  Standaard kunnen deze helaas niet gedetecteerd worden. Wel zijn er extra accessoires verkrijgbaar waardoor dit wel mogelijk is. Met bijvoorbeeld een signaalhaspel of sonde kan dit wel. Het is dan zo dat niet de leiding gedetecteerd word, maar de ingebrachte signaalhaspel of sonde. Deze kan via een opening in de leiding worden ingebracht. De sonde produceert zelf een signaal en de signaalhaspel kan voorzien worden van een signaal met de signaalgenerator. 

  De verschillende zoek standen:

  Stroomstand

  In de stroomstand meet de kabeldetector het magnetische veld wat ontstaat bij kabels waar stroom op staat en spanning afname is. Door de afname van spanning zoals bijvoorbeeld een lamp die aan staat ontstaat er een magnetisch veld om de kabel. Dit magnetische veld is te detecteren. Doordat er een magnetisch veld aanwezig is, is zeker dat het een stroom voerende kabel is. Hierdoor kan ook het gevaar van een stroom voerende kabel herkend worden en kan die locatie vermeden worden met graafwerkzaamheden. 

  Radiostand

  In de radiostand kan een kabeldetector het radiosignaal meten wat op een kabel of leiding aanwezig is. Dit is hetzelfde radiosignaal die gebruikt wordt om naar de radio te luisteren. Dit signaal zit in de lucht en komt net als op een antenne ook op kabels en leidingen terecht. Een voorwaarde hiervan is wel dat de kabel of leiding van een geleidende metaal moet zijn. Enkel een geleidend metaal kan dit signaal dragen. De antennes van een kabeldetector kunnen dus deze radiofrequentie detecteren zodat de kabel of leiding gelokaliseerd kan worden. Afhankelijk van de detectiemogelijkheid is natuurlijk wel de radiosignaal sterkte. Wanneer weinig tot geen radiosignaal aanwezig is zal het slecht tot niet mogelijk zijn een kabel of leiding te detecteren in de radiostand.  

  Generatorstand

  In de generatorstand kunnen kabels en leidingen die voorzien zijn van het geoptimaliseerde signaal van de generator worden gedetecteerd. Dit signaal is volledig geoptimaliseerd om met een detector te kunnen ontvangen. Het signaal bestaat dan ook vaak uit vastgestelde frequenties. Bij de basis kabeldetectoren en signaalgeneratoren is dit bijvoorbeeld 33kHz en 8kHz. Bij de uitgebreidere signaalgeneratoren omen hier vaak 131kHz, 640Hz en 512Hz bij. Deze laatste hebben specifieke eigenschappen die voor verschillende toepassingen gebruikt kunnen worden. Vaak is het dan ook  mogelijk om met het geoptimaliseerde signaal met de juiste detector een diept indicatie te krijgen van de kabel of leiding. Ook hierbij is het van belang dat de kabel of leiding van een geleidend metaal is gemaakt. 

  Autostand

  De autostand is simpelweg een combinatie van de 3 standen in één. Alle signalen kunnen worden gedetecteerd. Dit heeft vaak als toepassing om zo veel mogelijk te detecteren om kabels en leidingen te kunnen vermijden. Wel heeft dit als nadeel dat niet gezien kan worden wat er gemeten wordt. 

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking